Digitaal printen op textiel

digitaal printen

Wat is digitaal printen?

Digitaal printen, oftewel DTP, is een techniek die veel voorkomt bij gepersonaliseerde kleding. De reden hiervoor is dat deze methode uiterst geschikt is bij het gebruik van hoge resolutie afbeeldingen. Maar wat is het nu juist? De benaming geeft eigenlijk al veel prijs wat deze drukmethode precies inhoudt. Door middel van een digitale printer wordt er een afbeelding of logo op jouw outfit gedrukt. Het printen gebeurt rechtstreeks op het kledingstuk. 

Eigenlijk is de techniek erg gelijkend aan die van een gewone printer. Door middel van het heen en weer bewegen van de inktpatronen komt er inkt op het textiel. Deze vormt dan de ingestelde afbeelding. Doordat de inkt op waterbasis is, zal het beter geabsorbeerd worden door de kleding zonder een hele knoeiboel achter te laten.

Wat maakt deze techniek nu juist zo interessant ten opzichte van andere drukmethodes? Niets weegt op tegen de helderheid van de opdruk. De kwaliteit van je kleding blijft volledig behouden. Ideaal dus wanneer je gedetailleerde afbeeldingen of logo’s met meerdere elementen wilt plaatsen.

Voordelen van digitaal printen

Digitaal printen heeft tal van voordelen, we sommen ze even voor je op.

Oneindige mogelijkheden op het gebied van ontwerp

Laat je creativiteit de vrije loop! Doordat de inkt rechtstreeks op de kledingstukken wordt aangebracht, krijg je de kans om uitgebreide en gedetailleerde ontwerpen perfect uit te voeren. Dit kan gaan over logo’s en andere concepten, maar ook over foto’s. Geweldig dus wanneer je realistische beelden op je kleding wilt verwerken.

Hoge kwaliteit

De consistentie en kwaliteit van digitaal printen ligt hoger dan bij andere druktechnieken. De opdruk kent een helderheid die niet te evenaren is. Bovendien zorgt het type inkt ervoor dat de kleuren perfect gedrukt worden zonder dat er fouten ontstaan.

Stappen in het printproces

Doordat er minder stappen plaatsvinden in het printproces hoef je je geen zorgen te maken dat het weken duurt vooraleer je gepersonaliseerde outfit kan dragen. Bovendien liggen de prijzen lager dan bij andere methoden. De reden hiervoor is dat er geen drukplaten nodig zijn om je ontwerp op de gekozen kleding te printen. 

Bij digitaal printen loopt het proces als volgt: 

  1. Het bestand wordt klaargemaakt in de juiste formaten die nodig zijn om aan de eisen van de printer te voldoen. Belangrijk is dat het beeld scherp en duidelijk is met een hoge resolutie die nodig is voor opdruk.

  2. De volgende stap is de voorbereiding van het kledingstuk, zodat de inkt zich goed kan hechten aan de stof. De kleding wordt vervolgens op pallets gespannen.

  3. Daarna is het tijd om te printen. Dit gebeurt rechtstreeks op het kledingstuk zelf.

  4. Tot slot gaat de bedrukte outfit door een warmte tunnel om te drogen. 

Korte levertermijn en kosteneffectief

Aangezien er minimale voorbereiding nodig is om het gewenste resultaat te bekomen is de digitale drukmethode uiterst geschikt om kleine tot middelgrote oplagen te verwerken ten opzichte van alternatieve methoden.

Digitaal printen is dus de uitgelezen manier om een ontwerp met veel details op je kleding te drukken. Bovendien is het door de lage drukkost een ideale optie wanneer je slechts een kleine oplage nodig hebt. Maar ook voor grote oplages is digitaal printen interessant want door het vlotte proces kan je al snel stralen in je gepersonaliseerde outfit.

Denk je dat digitaal printen perfect is voor de kleding die je zoekt? Of twijfel je nog? Geen probleem, neem contact op met ons en we helpen je graag met een oplossing op maat van jouw noden en wensen.