Welke stof kiezen voor mijn sportoutfit?

We kennen allemaal het gevoel na een goede workout. Je bent moe, zweterig en voelt je waarschijnlijk alsof je de wereld aan kan. Een ding is zeker: je kleding heeft een onderdeel uitgemaakt bij deze gevoelens. Afhankelijk van wat je draagt tijdens het sporten, zal dit gevoel anders zijn. Er spelen enkele factoren een rol bij hoe comfortabel je je voelt tijdens het sporten. Wij sommen ze hier even op.

Waarop moet je letten tijdens de zoektocht naar je perfecte sportoutfit?

Laten we even beginnen bij het meest voor de hand liggende, namelijk comfort. Als je outfit niet comfortabel zit, is de kans klein dat je echt gaat genieten van de activiteit. Het brengt een afleiding met zich mee en je bent beperkter in je bewegingen. Kies daarom een outfit waar je je gemakkelijk in voelt en die het best aansluit bij de sport. Denk bijvoorbeeld aan stretchende kleding bij een sport als Pilates, aansluitende kleding bij lopen en koersen…

Verder is het design dat je op je kleding wilt hebben van belang. Wil je een gepersonaliseerde outfit met een geborduurd ontwerp? Of toch liever een bedrukking? Niet alle stoffen zijn geschikt voor borduursels, andere niet voor bedrukking.

Vervolgens moet je letten op de duurzaamheid. Aangezien je de kleding vaak intensief draagt, horen de materialen stevig genoeg te zijn om langer mee te gaan. Daarnaast is het gewicht belangrijk. Je wilt je licht als een veertje voelen zodat je prestaties optimaal zijn. 

Tot slot is er nog zweetbestendigheid. Niemand wilt helemaal plakken van het zweet bij de minste beweging. Laat staan er prominent naar ruiken. Het kledingstuk moet kunnen ademhalen en vocht zoals zweet van het lichaam “weghalen”. Als dat niet gebeurt, ga je het snel te warm of te koud krijgen en vervolgens letsels oplopen. 

Welke stof is de beste keuze?

Katoen

In het verleden werd katoen beschouwd als een no-go op vlak van sport. Dit had vooral te maken door het feit dat deze stof niet erg vochtafdrijvend is. Tegenwoordig kom je al wat meer sportkleding tegen die gemaakt is van katoen. Er zijn verbeteringen gekomen op het vlak van geurbestrijding. Toch is katoen vandaag de dag nog steeds niet de beste keuze voor jouw sportoutfit. Het is namelijk nog steeds niet voldoende vochtafdrijvend, waardoor de kleding zwaarder zal aanvoelen en langer vochtig blijft. We hoeven niet te vertellen dat dit erg belastend is voor je spieren. Toch maar beter een andere stof.

Calico

Een alternatief van katoen is calico. Dit materiaal is eigenlijk de onbewerkte versie van katoen. Dit is een er absorberend materiaal, wat het een goede keuze maakt voor sportkleding. Kies je voor een sportoutfit gemaakt van calico? Dan kies je meteen voor een van de meest milieuvriendelijke alternatieven. Bovendien is het een goedkope keuze, doordat het product onbewerkt blijft. Dat wilt zeggen dat er geen chemische verwerking of verfproces mee gemoeid gaat.

Spandex

Deze stof is veelvoorkomend in de sportwereld. Ga maar eens na: hoeveel mensen zie je tijdens een sportactiviteit al dan niet met een jogging gemaakt van spandex? Niet onbegrijpelijk, want spandex kan tot wel 500% stretchen zonder te scheuren. De stof heeft een hoog stretch gehalte waardoor het erg comfortabel aanvoelt en je er makkelijk in kan bewegen. De stof staat er bovendien om bekend om erg vochtafdrijvend en ademend te zijn. Daarnaast is het een materiaal dat snel opdroogt wanneer het nat is.

Dit stof kent vooral een nadeel wanneer je er graag iets op wilt borduren. Aangezien het materiaal erg stretchbaar is, gaan de stiksels niet mooi op z’n plaats kunnen blijven.
 
Over het algemeen is dit dus een erg geschikte stof voor je sportoutfit, zolang je er verder niets op wilt laten borduren. Wil je toch graag een logo of ontwerp op spandex stof, kies dan voor een bedrukking.

Polyester

Naast spandex hebt je nog een ander stof die universeel vaak gebruikt wordt voor sportkleding, namelijk polyester. Het materiaal bestaat uit kunststofvezels en heeft een hele hoop voordelen. Het stof is ademend, vochtafdrijvend, kreukvrij en licht van gewicht. Dankzij de isolerende eigenschappen is deze stof de ideale keuze voor omgevingen waar een mix van warm en koud weer vaak voorkomt.

Wat polyester eveneens een populaire keuze maakt in sportkleding is dat de vezels erg slijtvast zijn. Hierdoor zal het materiaal beter bestemd zijn tegen de vele bewegingen van het sporten. Dat terwijl het materiaal relatief goedkoop is ten opzichte van vergelijkbare materialen. 

 

Polyester

Ja, we horen jullie al denken: “Nylon is toch voor panty’s? Hoe kan je daar nu kleding van maken?”. Het klopt dat nylon oorspronkelijk werd gebruikt voor vrouwenkousen. Maar tegenwoordig wordt het ook op grote schaal gebruikt voor verschillende soorten sportkleding. Enkele voorbeelden zijn windrunners en trainingspakken. Het materiaal is erg geschikt als sportkleding door de vele voordelen: erg ademend, comfortabel, vochtwerend, sneldrogend, rekbaar en schimmelwerend. 

Alle eigenschappen de stoffen voor sportoutfits op een rijtje

Een hele lijst, hé? Geen paniek, wij hebben nog eens kort samengevat welke belangrijke eigenschappen iedere stof bezit en welke eigenschappen ontbreken.

Ademend

Duurzaam

Comfortabel

Stretchend

Vochtwerend

Katoen

x

Calico

x

x

x

Spandex

x

x

x

x

Polyester

x

x

x

Nylon

x

x

x

x

We zijn het er dus over eens, afhankelijk van de sportactiviteit heb je een andere sportoutfit nodig. Er zijn een heleboel elementen waarop je moet letten om het ideale kledingstuk te bekomen. Elke stofkeuze heeft zijn voor- en nadelen, dus weeg goed af waar je nood aan hebt. 

 

Het is een hele boterham om te verwerken, dat begrijpen we. Maar geen nood, want bij Kipeo helpen we jou graag verder om jouw product tot in de puntjes af te werken.

Meest recente posts